Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Rezgések, Hullámok 11.évfolyam Fizika

Főoldal » Középiskola » Fizika
1239
A hang a vízből a levegőre 45⁰(celsius)-os beesési szöggel érkezik. Mennyivel térül el eredeti irányától, ha a hang terjedési sebessége levegőben 340 m/s vízben 1450 m/s.

A feladat pontos levezetését kérném! Köszönöm!!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
fizika
0
Középiskola / Fizika

Válaszok

1
Te próbáltad megérteni a kérdést? A 45 Celsius fok az mekkora szög? Nagyon meleg szög?

Nem tudom, hogy hogyan tanultátok... tanultatok-e törésmutatót, vagy csak sebességeket.
Ha volt törésmutató, akkor így megy ahogy leírom, ha nem volt, akkor hagyd ki az elejét és ugorj rögtön egy bekezdést a (*)-ig

Szóval ha tanultatok törésmutatót:
Meg kellene tanulnod azt a képletet, hogy
`(sin\ α_1)/(sin\ α_2)=n_(21)`
Úgy tanultátok valószínű, hogy Snellius–Descartes-törvény, de lehet, hogy csak úgy, hogy törési törvény.
Az `n_(21)` szám a törésmutató, a második közegnek az elsőre vonatkoztatott törésmutatója. Amit kell még tudni, az az, hogy
`n_(21)=v_1/v_2`
vagyis hogy a törésmutató az az egyes közegekben való terjedési sebességek hányadosa.
(Lehet, hogy `v_1` és `v_2` helyett `c_1` és `c_2` volt a sebességek jele nálatok...)

A fenti kettő képletet összerakva jön ki a sebességes képlet:
(*) Vagy ha törésmutatót nem is tanultatok, akkor ezt a képletet tanultátok:
`(sin\ α_1)/(sin\ α_2)=v_1/v_2`

Kellene rajzolnod egy ábrát is. Olyasmi kellene, mint ez: https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/f/f1/Snells_law2-hu.svg
Csak alulról a vízből jön a hullám és felfelé megy, szóval tükrözni kell a képen a vonalakat.

`v_1=340 m/s` a hangsebesség levegőben
`v_2=1450 m/s` a hangsebesség vízben
`α_1` a törési szög a levegőben
`α_2=45°` a beesési szög a vízben

`(sin\ α_1)/(sin\ 45°)=(340)/(1450)`
`sin\ α_1 = sin\ 45°·(340)/(1450)`
Ebből számold ki `α_1` értékét a számológépeddel, aztán vond ki egymásból a szögeket. Kijön, hogy mennyivel változik meg a hang terjedési iránya.
0