Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Rezgések, Hullámok 11.évfolyam Fizika

Főoldal » Középiskola » Fizika
991
Mekkora a hang terjedési sebessége szén-dioxidban ha a levegőnek a szén-dioxidban vonatkoztatott törésmutatója 0,76? ( A hang terjedési sebessége levegőben 340 m/s.


A feladat pontos levezetését kérném! Köszönöm!!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
fizika
0
Középiskola / Fizika

Válaszok

1
Ezek szerint tanultatok törésmutatót...

`n_(21)=v_1/v_2`

Az `n_(21)` jelölés azt jelenti, hogy a 2-es közegnek az 1-es közegre vonatkoztatott törésmutatója.
Most `n_(21)="0,76"` a levegőnek (2-es közeg) a szén-dioxidra (1-es közeg) vonatkoztatott törésmutatója.

Tehát a levegő a kettes közeg: `v_2=340m/s` a hang sebessége levegőn.
`v_1` a kérdés.

Átrendezve a képletet:
`n_(21)·v_2=v_1`
0