Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Rezgések, hullámok 11. évfolyam Fizika

Főoldal » Középiskola » Fizika
528
Milyen körmozgásból és hogyan származtatható az x= 5*sin 314*t függvény szerint lejátszódó rezgés? ( a kitérést cm-ben az időt s-ban mérjük.)


A feladat pontos levezetését kérném! Köszönöm!!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
fizika
0
Középiskola / Fizika

Válaszok

1
314 = 100·π
Ennek az ötvened része 2π, ami egy teljes körnek a szöge.

Ha `t=1/(50)\ s`, akkor éppen 2π lesz a szinuszban. Vagyis a rezgés annyi idő alatt tesz meg egy teljes periódust (kört). Vagyis a periódusidő `T=1/(50)\ s`

A szinusz értéke ±1 között megy. Ha megszorozzuk 5-tel, az azt jelenti, hogy a rezgés maximális kitérése 5 cm lesz mindkét irányban. (Ezt hívják amplitúdónak.)

Tehát a rezgés amplitúdója 5 cm, periódusideje `1/(50)` másodperc, frekvenciája tehát 50 Hz.

Olyan körmozgásból származtatható, ahol az 5 cm sugarú kerék `1/(50)` másodperc alatt fordul egyet. Úgy származtatható, hogy van egy pöcök az 5 centis kerék szélén, és annak a pöcöknek mondjuk a pillanatnyi magasságát (helyzetét) nézzük (hogy milyen magasan van). A kerék tengelye a nulla pozíció, ahhoz képest lesz pozitív és negatív is a pöcök helye.
0