Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Rezgések, Hullámok 11. évfolyam Fizika

Főoldal » Középiskola » Fizika
747
Milyen periódusidejű hangforrás kelt levegőbe, illetve vízben 77 cm hullámhosszúságú hanghullámot? ( A hang terjedési sebessége levegőben 340 m/s, vízben 1450 m/s.

A feladat pontos levezetését kérném! Köszönöm!!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
fizika
0
Középiskola / Fizika

Válaszok

1
A periódusidő (`T`) a frekvencia (`f`) reciproka (logikus, hiszen ha megszorzod azt, hogy hányszor rezeg 1 másodperc alatt, azzal, hogy meddig tart egy rezgés, 1-et kell kapnod).
Levegőben
`\lambda=0.77 \quadm`
`f=\frac{340\frac{m}{s}}{\lambda}` (hiszen ha megvan egy rezgésnek a `\lambda` hossza, és megvan, hogy összesen mennyi utat tesz meg egy másodperc alatt, akkor a rezgések száma a kettőnek a hányadosa lesz)
Most jön az első megállapítás alkalmazása:
`T = \frac{1}{f}`
`T=\frac{\lambda}{340\frac{m}{s}}`
`T\approx0.00226\quad s`
Másik értelmezés, ahogy kiszámolhatod: ha 1 másodperc alatt 340 métert tesz meg, akkor hány másodperc alatt tesz meg 0.77 métert?
`\frac{1\quads}{340\quadm}=\frac{T}{0.77\quadm}`

`\frac{1\quads*0.77\quadm}{340\quadm}=T`

`\frac{0.77}{340}s=T`
Mindkettő ugyanoda vezet. A vizes verzió ugyanez a történet, csak más számmal, de azt már a számológép megoldja, ha megértetted.
0