Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Rezgések, hullámok 11.évfolyam Fizika

Főoldal » Középiskola » Fizika
1551
Egy teherautó tömege 5000 kg. A rugózás miatt függőleges irányban rezgéseket végezhet, ennek frekvenciája terheletlen kocsi esetén 2 1/s.
Mennyivel változik a frekvencia, ha a kocsi 2*10³ kg tömegű rakományt szállít?

A feladat pontos levezését kérném! Köszönöm!!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
fizika
0
Középiskola / Fizika

Válaszok

1
A két fő képlet, amit használnod kell, azok `f=\frac{\omega}{2\pi}` és `\omega=\sqrt{\frac{D}{m}}`, ahol `f` a rezgőmozgás frekvenciája, `\omega` körfrekvenciája, `D` a rugóállandó és `m` a tömeg.
Legyen `f_{1}` a csomag nélküli frekvencia, `f_{2}` az új frekvencia, `m_{1}` a kocsi tömege és `m_{2}` a kocsi és a rakomány tömege összesen. Ekkor fel lehet írni ezeket:
`f_{1}=\frac{\sqrt{\frac{D}{m_{1}}}}{2\pi} \Rightarrow 2\pi=\frac{\sqrt{\frac{D}{m_{1}}}}{f_{1}}`
`f_{2}=\frac{\sqrt{\frac{D}{m_{2}}}}{2\pi} \Rightarrow 2\pi=\frac{\sqrt{\frac{D}{m_{2}}}}{f_{2}}`
Ez alapján a kettőt egyenlővé lehet tenni:
`\frac{\sqrt{\frac{D}{m_{1}}}}{f_{1}}=\frac{\sqrt{\frac{D}{m_{2}}}}{f_{2}}` Emeljünk négyzetre.

`\frac{\frac{D}{m_{1}}}{f_{1}^{2}}=\frac{\frac{D}{m_{2}}}{f_{2}^{2}}` A rugóállandók kiesnek. Szorozzunk `f_{2}^{2}`-tel és `m_{1}`-gyel (csak hogy szebben látsszon az arány)

`\frac{f_{2}^{2}}{f_{1}^{2}}=\frac{m_{1}}{m_{2}}`
Három ismeretlened megvan, a negyedik a kérdés.
Módosítva: 7 éve
0