Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Hogyan tudom megoldani? (kémia, összetételszámítás)

Főoldal » Középiskola » Kémia
851
Hány gramm kristályos aluminium-szulfátot (Al2(SO4)3·18H2O) kell bemérnünk, ha 127,9 cm3 22,11 g/dm3 tömegkoncentrációjú oldatot kívánunk készíteni? Mr(Al2(SO4)3)=341,88; Mr(H2O)=18,02;
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
kémia, összetételszámítás, tömegkoncentráció
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
Az oldatban az alumínium-szulfát már nem kristályvizes állapotban szerepel, viszont beméréskor igen, így amikor szilárd állapotban van, azzal kell számolni.
1000 cm³ oldatban van 22,11 g Al₂(SO₄)₃
127,9 cm³ oldatban 127,9/1000*22,11 g, azaz 2,83 g, ez 0,0082715 mol

Ennyi mol kristályos alumínium-szulfátot kell bemérnünk, ez pedig

0,0082715*(341,88 + 8*18,02) = 4,02 g, ennyit kell bemérni.
1