Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Légyszi segítsetek!

Főoldal » Felsőoktatás » Matematika
576
Csatoltam képet.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Felsőoktatás / Matematika

Válaszok

2
f(g(x)) = 4(x+1/2)²+1
A függvények adott értelmezési tartományával a kompozíció értelmezési tartománya [0;1,5]
(Nem egészen vagyok biztos a válaszomban, mivel eddig nem ismertem ezt a műveletet, de a számolásaim után kirajzoltattam egy grafikont desmos-szal, és az is csak erre az intervallumra adott értékeket) (https://www.desmos.com/calculator/dxr1sfwxtu)
0

`f @ g = f( g(x) ) = (2x+1)^2+1`, és ki kell találni még az értelmezési tartományt.

`g(x)` értékkészlete megy be `f`-be `x`-ként, és azt `f` értelmezési tartománya leszűkíti.
`g(x)` értékkészlete `[g(0), g(2)]=[1, 5]` (azért ilyen egyszerű kiszámolni, mert monoton függvény).

Ezt szűkíti a `[0, 4]`, lesz belőle `[1, 4]`. Ez tud tehát `f`-be bemenni, Ki kell még találni, hogy milyen `x`-ek tartoznak hozzá, amik `g`-be bemenve pont ezeket adják:
`g(x)=1 → x=0` az intervallum eleje
`g(x)=4 → x=3/2` az intervallum vége

Vagyis `x ∈ [0, 3/2]`
1