Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Két szám különbsége

Főoldal » Általános iskola » Matematika
2935
két szám különbsége 420 az egyik szám 3% egyenlő a másik szám 8%ával melyik ez a két szám?

Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Matematika

Válaszok

2
megtaláltam a két számot .az egyik A =672 a másik B= 252 .az A szám 3% 20.16 a B szám 8% 20.16 a két szám ülönbsége pedig 420 .
csak levezetni nem tudom képletben
0

Legyen a nagyobbik szám `A`, a kisebbik `B`.

A két szám különbsége 420:
`A-B=420`

Az egyik (a nagyobbik) 3 %-a egyenlő a másik (a kisebbik) 8 %-ával:
`A*0.03=B*0.08`

Felírtunk a két ismeretlenre két egyenletet, van tehát egy egyenletrendszerünk. Sokféleképpen meg lehet oldani. Például fejezzük ki a második egyenletből `A`-t:
`A=B*0.08/0.03`

Aztán ezt helyettesítsük be az első egyenletbe:
`B*0.08/0.03-B=420`

Ez már egy sima egyismeretlenes egyenlet, ha megoldjuk, megkapjuk `B`-t:
`B*(0.08/0.03-1)=420`

`B*(8/3-3/3)=420`

`B*5/3=420`

`B=420*3/5=252`

Ezután `A` már bármelyik egyenletből kifejezhető:
`A=420+B=672`



Van viszont egy másik megoldás is. A feladat nem mondta, hogy feltétlenül pozitív számokról van szó. Tehát az is lehet, hogy a kisebbik szám 3%-a egyenlő a nagyobbik 8%-ával. Ekkor az egyenletrendszer így módosul:
`A-B=420`
`A*0.08=B*0.03`
Ha a fentiek mintájára megoldod ezt is, akkor azt kapod, hogy az `A=-252` és `B=-672` számok is megoldások. (Persze közvetlenül sem nehéz meggondolni, hogy az általad talált megoldások ellentettjei is kielégítik a feltételeket.)



Összefoglalva tehát: két ilyen számpár van (672, 252) és (-252, -672).
0