Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Sztöchiometrikus egyenlet

Főoldal » Általános iskola » Kémia
555
Mikor pár héttel ezelőtt felvettük ezt a leckét és egyszerű feladatok voltak megértettem de elkeztünk bonyolultabb feladatokat oldani és elvesztettem a fonalat. Pl. 5 mol HCl mennyi cinkel lép reagcióba és mennyi gáz keletkezik? Az eredmény adjátok meg grammban, mólban és literben. Ma bejelentette hogy holnap felmérőt irunk. Ha valaki eltudná magyarázni egy kicsit hogy mégis hogy is van ez akkor azt nagyon megköszönném.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Kémia

Válaszok

1
A cink 2 vegyértékű, tehát `ZnCl_2` a cink-klorid, ami keletkezik:
`Zn` és `HCl`-ből `ZnCl_2` és `H_2` keletkeznek.
Azt nem lehet írni, hogy `Zn+HCl=ZnCl_2+H_2`, mert nem azonos számú atom van a két oldalon. (Megjegyzés: a hidrogén az `H_2`, nem pedig `H`, mert 2-atomos gáz.)
A jobb oldalon két `Cl` és két `H` van, ezt szerencsére a bal oldalon könnyű elérni:
`Zn+2HCl=ZnCl_2+H_2`

Vagyis 2 mol `HCl` lép reakcióba 1 mol `Zn`-kel és 1 mol `H_2` gáz keletkezik.
Akkor pedig 5 mol `HCl` 5/2 mol cinkkel lép reakcióba. és 5/2 mol `H_2` gáz keletkezik.

Grammban: az atomsúlyokat kell megnézni a periódusos táblában:
`M_r(H) = 1`
`M_r(Cl) = 35,5`
`M_r(Zn) = 65,4`
Ez azt jelenti, hogy 1 mol ezekből ennyi gramm.
1 mol `HCl` az 1+35,5 = 36,5 gramm
5 mol pedig 5-ször annyi.
2,5 mol `Zn` az 2,5·65,4 gramm
1 mol `H_2` az 2 gramm, 2,5 mol pedig 5 gramm.

Literben:
1 mol gáz térfogata 25 Celsius fokon 24,5 liter (ezt meg kell jegyezni), akkor pedig 2,5 molé 2,5-szer annyi.
Módosítva: 7 éve
0