Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Legyszi segítsetek!

Főoldal » Felsőoktatás » Matematika
488
Határozzuk meg az f °g függvényt ha létezik!
f(x) = √x, x∈[0,9]
g(x) =2x²+1,x∈[1,3]
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Felsőoktatás / Matematika

Válaszok

1
A függvény maga `sqrt(2x^2+1)`, de kell még az értelmezési tartomány.
g(x) értékkészlete megy be f(x)-be, de f(x) leszűkíti a saát értelmezési tartományával.
g(x) értékkészlete a [3, 19] intervallum. Ez leszűkítve [3, 9] lesz. Az alja (3) rendben van, ahhoz x=1 tartozik. A teteje pedig:
`2x^2+1=9`
`x=2sqrt(2)`, ugyanis csak a pozitív érték lehet jó, mert az [1, 3] intervallumon belül keressük, hogy hol veszi fel g(x) a 9-et.

Vagyis `f @ g = sqrt(2x^2+1), x ∈ [1, 2sqrt(2)]`
0