Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Kamat számítás

Főoldal » Középiskola » Matematika
420
4144
Kép csatolva
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
Ez egy mértani sorozat lesz.
Az első eleme a₁=250000
A második eleme a₂=a₁*q
A feladat megadta q értékét: q=1,05
Tehát visszatérve: a₂=250000*1,05=265500
an=a₁*q(n-1)=400000 => 400000=250000*1,05(n-1) => 400000/250000=1,05(n-1) => 1,6=1,05(n-1)
A logaritmust hívjuk segítségül:
log1,05 1,6=(n-1) (számológépbe beütve: `(lg1,6)/(lg1,05)`)
9,63=n-1
n=10,63 tehát a feladat megfogalmazása szerint a 11. évben fogja meghaladni a betétünk a 400000 Ft-ot.
Ellenőrzés: 250000*1,05(11-1)=250000*(1,05¹⁰)=250000*1,629=407223,66 (Ft)
0