Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Számtani sorozat

Főoldal » Középiskola » Matematika
558
Péter a pihenőkertjük egy részére járólapotkat fektetett le. Az első sorba 5 lap került, minden további sor 2-vel több került, mint az előző sorba. Összesen 396 járólapot rakott le. Hány sort rakott le Peti? Van amit tudok de sajnos nem tudom levezetni. Amit tudok hogy: a1=5,d=2. Valamint a megoldás 18 sor.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
Ami hiányzik az az összeg képlet.
Első sor 5. Helyesen állapítottad meg, hogy a₁=5
Második sor 7. a₂=7
N-dik sor: an=a₁+(n-1)*d
A számtani sor összegképlete (kis Gauss óta tudjuk) első és utolsó elem összegét szorozni kell az elemek felével. Sn=(a₁+an)*n/2, vagy an-t behelyettesítve Sn=(2*a₁+(n-1)*d)*n/2.
Tehát amiből ki kell indulni:
396=(2*5+(n-1)*2)*n/2
792=(10+2n-2)*n
792=8n+2n²
0=2n²+8n-792
n₁₂=(-8±[/gyok]64-4*2*(-792)[/gyok])/(2*2) => n₁₂=(-8± 6400 )/4 => n₁₂=(-8±80)/4 => n₁=-22 n₂=18
Ebből n₁ a feladat meghatározása miatt hamis gyök, hiszen negatív soroknak nincs értelme.
Tehát 18 sor járólapot rakott le Péter. Az utolsó sorba pedig 39 járólap lett lerakva.
0