Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Ezt akkor most hogy?

Főoldal » Általános iskola » Kémia
647
Hogyan és miből kell kiindulni az ilyen kémiai alapegyenleteknél? Segítsetek a megoldásokban is kérlek.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Kémia

Válaszok

1
Egyszerűen nézz rá úgy, mint egy matek egyenletre. Bal oldalon vannak a "kiindulási anyag(ok)", az "="-jel a reakció, jobb oldalon vannak a "termék(ek)". Az anyag és az energia nem tud elveszni, vagyis mindkét oldalon ugyanannyi atom kell hogy legyen, akkor is ha valami új anyag jön létre. Pl.: 1dl bor+1dl szóda=2dl fröccs(2dl bor+szóda). A vegyületekre tekints úgy mint kis csomagokra. 1 db H2O= 2db H+1 db O. Ha nem megy, kezd el próbálgatni egyesével.

1. x db Na+ y db H2O= z db NaOH+? db H2. Kezdjük 1-el: 1 Na+1 H2O= 1 NaOH+ H. Az nem elég H a végén, mert H2(=2 db H) kell. Elölről: 2 Na+2 H2O= 2 NaOH+ 2H(=1 db H2), így már jó! Fasza! :D

Ha a második nem megy egyedül akk vszeg szarul magyaráztam, bocsi. Itt egy youtube-videó. Kicsit unalmas, de lehet h érthetőbben magyaráz mint én;)

https://www.youtube.com/watch?v=M2Wt1Yt17Vw
0