Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Algebra!

Főoldal » Általános iskola » Matematika
495
Sziasztok! Csatoltam képet.. sürgős!!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Matematika

Válaszok

4
Melyik a sürgős????

Nem lehetne valami rendesebb módon megfogalmazni, hogy mit szeretnél? Arra már nem is merek gondolni, hogy esetleg leírd, hogy mi a problémád vele, meddig jutottál el, stb... valószínű egyszerűen lusta vagy és mással akarod megoldatni. De legalább kicsit pontosabban kérdeznél...
0

21.
Az `bar(abc)` alakú csak annyit jelent, hogy 3 számjegyből áll, amik `a, b` és `c`.
A számjegyek szorzata 30. Ez azt jelenti, hogy mindhárom számjegy osztója a 30-nak.
30 osztóihoz fel kell írni a törzstényezős felbontását:
30 | 2
15 | 3
5 | 5
1
Vagyis a prímtényezői 2, 3 és 5. De nem szabad azt se elfelejteni, hogy 1-gyel is osztható!

Szóval lehet mondjuk az a szám, hogy 165, vagy 156, 516, 615, 561, 651 csak akkor, ha az 1,5,6 számokból rakjuk ki. (Arra figyeltem, hogy az 1 mindhárom pozíción legyen, az 5 és 6 pedig ilyen és fordított sorrendben is álljon.)

Ha 1 van benne, más nem lehet, mert 2·5 és 3·5 is kétjegyű már. Elvileg meg kellene nézni azt is, hogy két darab 1-es is lehet benne, de akkor a harmadik számjegy a 2·3·5=30 kellene legyen, az főleg nem egy-jegyű.

Ha nincs benne 1, akkor a számjegyek csak a 2,3,5 lehetnek. Ezekből olyan számokat lehet alkotni, hogy 235, 253, 325, 523, 352, 532. Megint figyeltem arra, hogy a 2 mindhárom pozíción legyen, a 3 és 5 pedig így is és fordítva is álljon a maradék két helyen.

Tehát összesen lehet 12 számot alkotni.

b) Prímszám-e?
Ami 2-re vagy 5-re végződik vagy páros, az tuti nem prím, mert osztható 2-vel vagy 5-tel. A többi, amiket ellenőrizni kell:
- 561, 651 ezek oszthatóak 3-mal, mert 5+6+1=12 osztható
- 253, 523
Ezek 3-mal nem oszthatóak, mert 2+5+3=10, nem osztható.
5-tel nem, az egyértelmű (mert nem 5-re vagy 0-ra végződik)
A többihez osztani kell:
253 nem osztható 7-tel (ki kell próbálni)
253 osztahó 11-gyel, tehát nem prím.

523 nem osztható 7-tel, 11-gyel sem, 13-mal sem, 17-tel sem, 19-cel sem. A következő prím, amivel ki kellene próbálni, a 23, de 23·23 = 529, ami már nagyobb 523-nál, úgyhogy azzal már nem kell kipróbálni, mert ha azzal osztható lenne, akkor már egy kisebb prím is az osztója lenne, de nem volt kisebb.

Vagyis 523 az egyetlen prím.
Módosítva: 7 éve
0

22)
Páratlan számú osztója van, ez csak úgy lehet, ha a szám négyzetszám. Ugyanis ha egy n számnak p az osztója, akkor n/p is az osztója, tehát az osztók párban állnak. Kivétel a négyzetszám: ugyanis k²-nek osztója a k, aminek a párja k²/k = k, önmaga. Vagyis annak nincs párja.

3 osztója van: Minden számnak osztója az 1 és a szám maga, ezért ezeken kívül még egyetlen egy osztója lesz. Ha ez k, akkor n = k² kell tehát legyen. Ráadásul ez a k prímszám kell legyen, mert ha nem, akkor több osztója is lenne (a nem prímeknek van osztója).

Szóval olyan számokról van szó, amik egy prímszámnak a négyzete: p²

Az osztók tehát 1, p, p²
Ezek összege:
1+p+p² = 31
p²+p=30
p(p+1)=30

Tudjuk, hogy 30 = 6·5, ezért p=5 az egyetlen megoldás, a szám pedig n=p²=25.

0

Ha valamelyik lépés nem érthető, kérdezz rá, elmagyarázom részletesebben.
0