Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Sebesség

Főoldal » Középiskola » Fizika
686
A folyón két állomás között a távolság 4.8km. a hajó ezt az utat oda-vissza 1.2h alatt teszi meg. Mekkora a hajonak vízhez viszonyított sebessége ha a folyó sebessége 3.6 Km/H és a hajó az állomáson 12 percig állt?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Fizika

Válaszok

1
Gondolom az, hogy állt 12 percet az azt jelenti, hogy a 9,6 km-t összesen 1 óra alatt tette meg.
2 módon számolhatod ki. Lehet hogy tanultátok, hogy ha az utak egyenlők, akkor az átlagsebesség a két sebesség harmonikus közepe. Mivel összesen 9,6 km-t tesz meg egy óra alatt összesen, ezért az átlagsebesség 9,6 km/h
2/[1/(v+3,6) + 1/(v-3,6)] = 9,6
(v+3,6 a sebesség a folyóval egy irányba, v-3,6 a folyóval szembe, mert az egyik irányba gyorsítja a folyó, a másikba lassítja)
1/[(v-3,6+v+3,6)/(v²+3,6²)] = 4,8
(v²+3,6²)/2v = 4,8
v² + 3,6² = 9,6 v
v² - 9,6 v + 3,6² = 0
Innentől megoldóképlet. Az egyik gyök negatív, az hibás. A megoldás 54/5 km/h.

A másik megoldás az, hogy azt mondod, hogy az egyik és a másik irányba eltelt idők összege 1 óra. (t = s/v)
4,8/(v+3,6) + 4,8/(v-3,6) = 1
[4,8*(v-3,6) + 4,8*(v+3,6)]/(v²-3,6²) = 1
9,6*v + 4,8*3,6 - 4,8*3,6 = v²-3,6²
0 = v² - 9,6² - 3,6²
Innentől ugyanaz, mint előbb.
0