Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

11.Fizika, nagyon nem értem :(

Főoldal » Középiskola » Fizika
405
Csatoltam képet.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
fizika
0
Középiskola / Fizika

Válaszok

1
1)
A sűrűbb közegben lassabban terjed a hullám, ez eléggé szemléletes. Ha te is beszaladt mondjuk a vízbe, lelassulsz.
A frekvencia nem változik. A frekvencia mondjuk hang esetében a hangmagasság. Attól, hogy levegőben megy a hang, vagy mondjuk falon keresztül hallod, nem lesz más a hangmagasság.
A hullámhossz az, hogy egy periódusnyi idő alatt mennyivel ment odébb a hullám. Ha kisebb a sebesség, akkor ez a hossz is kisebb lesz, vagyis a hullámhossz is csökken.

2)
A törésmutatónak a neve nem mutatja, de az valójában az, hogy mennyi a hullám sebességeinek a hányadosa a két közegben. A szén dioxid levegőre vonatkoztatott törésmutatóját úgy kapjuk meg, hogy a számlálóban van az a sebesség, amire vonatkoztatunk, a nevezőben pedig az adott anyagban lévő sebesség.
A 2-es anyagnak az 1-esre vonatkoztatott törésmutatója ez:
`n_(2,1)=v_1/v_2`
Most `v_1=v_"széndioxid"`, és `v_2=v_"levegő"`
`"1,32"=v_"széndioxid"/v_"levegő"`
Az 1,32 nagyobb 1-nél, vagyis a számláló (levegőbeli sebesség) nagyobb a nevezőnél (széndioxidbeli sebesség).

Ha átszorzunk:
`v_"széndioxid"=v_"levegő"·"1,32"`
számold ki.

Levegőnek a széndioxidra vonatkoztatott törésmutatója:
A fordított irányú arány egyszerűen a reciprok lesz, számold ki.
1