Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Magasságtétel,befogótétel

Főoldal » Középiskola » Matematika
877
Számítsa ki,annak a derékszögű háromszögnek az oldalait,melynek az átfogója 4,az átfogójához tartozó magassága "gyök alatt" a 3 cm.Mekkorák a háromszög szögei?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
A magasság tétel a következőt mondja ki: m= x*y , ahol x és y az átfogót a talppontban osztó szakaszok hossza!
Így felírható a következő:
I.  3 = x*y  => 3=x*y
II. x+y=4 => x=4-y
II-t behelyettesítem I-be
3=(4-y)*y
3=4y-y²
y²-4y+3=0
y₁₂=(4± 4²-4*1*3 )/2*1 => y₁₂=(4± 4 )/2 => y₁=(4+2)/2=3, y₂=(4-2)/2=1
y₁=3 => x₁=1
y₂=1 => x₂=3
Innen már Pitagorasz tétel segítségével kiszámítható a befogók nagysága:
a²=x²+m² => a²=9+3 => a= 12 
b²=y²+m² => b²=1+3 => b=2
A másik számpárral (x₂, y₂) nem csinálom meg a számítást, mert szimmetrikus a feladat.
tg(α)=m/x => tg(α)= 3 /1 => α=60° => β=90°-60°=30°
tg(β)=m/y => tg(β)= 3 /3 => β=30° => α=90°-30°=60°
1