Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Területszámítás

Főoldal » Középiskola » Matematika
735
Egy ABCD négyzet belsejében kijelölünk egy P pontot. Ha tudjuk, hogy PA=7, PB=13, PC=17, akkor mennyi a négyzet területe?

Van egy ötletünk a megoldásra, de nem tudjuk alátámasztani...

Köszi mindenkinek a segítséget!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
matek, Terület, Matematika, területszámítás, négyszög, ABCD
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

3
Legyen a négyzet oldala `a`, a PB-nél lévő két szög pedig `x` és `90°-x`.
Fel lehet írni a két háromszögre a koszinusztételt az `x` illetve a `90°-x` szögekkel. Persze azt is tudod, hogy `cos(90°-x)=sin x`... Lesz két egyenleted, amiben `a` és `x` a két ismeretlen. Szerintem ki tud belőle jönni...
0

Másik megoldás:
P ponton átmenő, az oldalakra merőleges egyenesek 2-2 részre bontják a négyzet oldalait. Legyenek ezek a₁ a₂ b₁ b₂.
PD hosszát ki tudod számolni a British flag theorem (Wikipédia) segítségével (PA²+PC² = PB²+PD²). Ezután felírhatsz 4 egyenletet a 4 szakaszra a₁ a₂ b₁ b₂ segítségével, a pitagorasz tételt alkalmazva. Ebből a viszonylag egyszerű 4-ismeretlenes egyenletrendszerből megkapod az oldalt (a₁ + a₂ vagy b₁+b₂). Mivel még nem ismerem a koszinusz-tételt, nekem ez jutott eszembe.
0

Harmadik megoldás:
0