Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Egyenlőség

Főoldal » Középiskola » Matematika
664
5:5:5:5=5
Csak zárójeleket lehet bele tenni,hogy igaz legyen az egyenlőség. Vanakinek valami ötlet?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
Nem lehet megoldani; nem tudom, hogy tanultál-e már hatványozást, de ha azt tanultad, akkor könnyen látható, hogy az eredmény mindig 5 párosadik hatványa lesz; például ha nem használunk zárójeleket, akkor 5-2 eredményt kapjuk, amelynek kitevője páros, az (5:5):(5:5) esetén 5⁰ az eredmény, itt is a 0 páros. Mivel 5=5¹ eredményt akarjuk kapni, ezért sima zárójelezéssel ezt az eredményt nem kaphatjuk meg.
Ha a bal oldalon 5 darab 5-ös lenne, akkor már meg lehetne oldani.
Egy kiskapu azonban létezhet, például ez a megoldás:
5:[5:5:5] = 5:[0,2], és itt azt mondjuk, hogy a szögletes zárójel azt jelenti, hogy a benne lévő szám felső egészrészét veszi (tehát felfelé kerekít), ebben az esetben [0,2] értéke 1, így 5:1=5.
1