Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Inverz

Főoldal » Középiskola » Matematika
471
irjuk fel az alábbi fügvények inverzeit
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

2
Inverzet mindig úgy írunk fel, hogy megcseréljük a betűket (esetünkben x-et és y-t), és addig rendezzük, amíg ugyanaz a betű nem marad az egyik oldalon (esetünkben y).

d) Megcseréljük a betűket: x=1/(1-y), ezt kellene y-ra rendezni.
Vegyük mindkét oldal reciprokát: 1/x = 1-y
Hozzáadunk y-t és elveszünk 1/x-ez: y=1-(1/x)

A többit meg tudod csinálni eszerint?
0

Nem tudom, hogy mit csináltál, de ezeknek kellett volna kijönniük:

e) y=1/x (tehát a függvény inverze önmaga)

f) y=³ x³-1 

Ennek fényében nekifutsz újra a feladatnak?
0