Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Koordináta-geometria

Főoldal » Középiskola » Matematika
1834
Irja fel a P(5,-1) ponton áthaladó 2x-3y=4 egyenletű egyenesre merőleges egyenes egyenletét!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
Próbáljuk megállapítani az egyenes irányvektorát. Ez az irányvektor lesz majd a merőleges egyenes normál vektora!
2x-3y=4 egyenesből az irányvektor a következő: v(3;2)
Innen felírhatjuk a merőleges egyenes egyenletét adott pontra.
Ax+Bx=A*x₀+B*y₀
3x+2y=3*5+2*(-1) => 3x+2y=15-2 => 3x+2y=13
A merőleges egyenesünk egyenlete: 3x+2y=13
0