Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Érme dobás eloszlás

Főoldal » Felsőoktatás » Matematika
977
Két szabályos pénzérme mindegyikének egyik oldalára nullát, másikra pedig egyest írunk.
A két érmét feldobjuk. Jelölje ξ a dobott számok összegét, η pedig a dobott számok
szorzatát.
(a) Írjuk fel a ξ és η valószínűségi változókra vonatkozó kontingencia-táblázatot!
(b) Független-e ξ és η?
(c) Számítsuk ki ξ és η kovarianciáját!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
Valószínűség, sürgős
0
Felsőoktatás / Matematika

Válaszok

1
Ilyeneket dobhatunk:
(0,0), (0,1), (1,0), (1,1)
ξ: 0, 1, 1, 2
η: 0, 0, 0, 1

A kontingencia-táblázat (hány esetben áll fenn az adott ξ,η páros, pl. ξ=1 és η=0 két esetben van a fentiek szerint) (az "össz" kategória az adott sor illetve oszlop összege):
`{:(, η=0, η=1, "össz"),
(ξ=0,\ \ 1,\ 0,\ 1),
(ξ=1,\ \ 2,\ 0,\ 2),
(ξ=2,\ \ 0,\ 1,\ 1),
("össz",\ \ 3,\ 1,\ 4):}`

b)
Mivel most nem kísérletek gyakorisága van a táblázatban, hanem az események pontos elméleti valószínűségei olvashatóak le róla (pl. leolvasható annak a valószínűsége, hogy ξ=1, ami `2/4`, vagy a `P(ξ=1|η=0)` feltételes valószínűség = `2/3`, stb.)
Szóval mivel ezek elméletileg pontos számok, ezért nem kell Khi-négyzet próbát csinálni, használható a függetlenség valamelyik definíciója:
Akkor független két esemény, ha `P(A|B)=P(A)`
Most pl. `P(ξ=1|η=0)=2/3` de `P(ξ=1)=2/4`, vagyis nem függetlenek.

c) Kovariancia:
A várható értékek az "össz" oszlopból illetve sorból számolhatók ki:
`E(ξ)=0·1/4+1·2/4+2·1/4=1`
`E(η)=0·3/4+1·1/4=1/4`
A kovarianciához kell a szorzat várható értéke is. ξ·η elvileg lehetne 0, 1 vagy 2, de majdnem mindig nulla (3 esetben nulla), kivéve 2·1=2 esetén (1 esetben), ezért:
`E(ξ·η)=2·1/4`
A kovariancia:
`"cov"(ξ,η)=E(ξ·η)-E(ξ)·E(η)=1/2-1·1/4=1/4`
0