Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Fizika házi holnapra

Főoldal » Középiskola » Fizika
492
Csatoltam képet.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Fizika

Válaszok

1
a) Az ábráról könnyen leolvasható, hogy az amplitúdó (maximális kitérés) 12 cm, a rezgésidő 1,6 másodperc.


b) A kitérés-idő függvény paraméteresen: `y(t)=A sin((2 pi)/T t+varphi)`. Az előbb leolvastuk, hogy `A=12\text{cm}` és `T=1.6\text{s}`, már csak a `varphi` kezdőfázist kell kitalálni. Ha matekóráról emlékszel, hogy a szinuszfüggvény hogy néz ki, akkor rögtön látod, hogy ez most pont egy sima szinusz (nullából indul és először növekszik), tehát `varphi=0`. Vagyis:
`y(t)=12sin((2 pi)/1.6 t)=12sin((5 pi)/4 t)`
ahol `t`-t másodpercben kell behelyettesíteni, és `y`-t centiméterben kapjuk meg.


c) Ha a kitérés
`y(t)=A sin(omega t)`
akkor a sebesség
`v(t)=A omega cos(omega t)`
a gyorsulás pedig
`a(t)=-A omega^2 sin(omega t)`

Most `A=12\text{cm}=0.12\text{m}` és `omega=(5pi)/4 1/\text{s}`. Tehát a maximális sebesség `v_max=A omega=0.12*(5pi)/4~~0.47\text{m}/\text{s}`, a maximális gyorsulás pedig `a_max=A omega^2=0.12*((5pi)/4)^2~~1.85\text{m}/\text{s}^2`.


d) Az előző pontban megadtam, ábrát mellékeltem.


e) Ehhez csak be kell helyettesíteni a függvényekbe:

`y(1.4)=0.12*sin((5pi)/4*1.4)~~-0.085\text{m}~~-8.5\text{cm}`

`v(1.4)=0.12*(5pi)/4*cos((5pi)/4*1.4)~~0.33\text{m}/\text{s}`

`a(1.4)=-0.12*((5pi)/4)^2*sin((5pi)/4*1.4)~~1.31\text{m}/\text{s}^2`
0