Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Elakadtam. Tudnátok segíteni?

Főoldal » Középiskola » Matematika
537
Csatoltam képet.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
Érdemes parciális törtekre bontani:
`1/(k(k+1)(k+2))=A/k+B/(k+1)+C/(k+2)=`
`=(A(k+1)(k+2)+B·k(k+2)+C·k(k+1))/(k(k+1)(k+2))`
Vagyis
`1=A(k^2+3k+2)+B(k^2+2k)+C(k^2+k)`
`1=k^2(A+B+C)+k(3A+2B+C)+2A`
Vagyis
`A+B+C=0`
`3A+2B+C=0`
`2A=1`
Amiből az jön ki, hogy `A=1/2, B=-1, C=1/2`

Vagyis a szumma:
`sum_(k=1)^n (1//2)/k-1/(k+1)+(1//2)/(k+2)`
ami pedig teleszkopikus összeg: a "középső" negatív tag kiejti a sorozat másik elemeinek a pozitív tagjait. Írd fel mondjuk n=4 esetét, annyi marad meg a 4·3 tagból, hogy
`((1//2)/1-1/2)+((1//2)/2)+((1//2)/5)+(-1/5+(1//2)/6)`
Szóval megmarad a `k=1` és `k=2`-höz tartozó 3 tag, valamint a `k=n-1` és `k=n`-hez tartozó másik 3 tag.
(Persze a `k=1`-hez tartozó két tag is kiejti egymást, de azt már fel se írtam, mert azok más miatt ejtődnek ki...)
Azt már rád bízom, hogy felírd az általános képletet, remélem, látod könnyen.
Módosítva: 7 éve
0