Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Szöveges feladat

Főoldal » Középiskola » Matematika
867
Sziasztok kérdésem a következő:
Egy iskolában az egyetemi felvételi arány 82%. A továbbtanuló lányok száma 620 fő, aminek az összes fiútanulóhoz viszonyított aránya 67%. Tudjuk még, hogy a lányok mindössze 10%-a nem tanul tovább. (És érdelekne hogy hogyan is kapjuk meg, mert az elindulásban sem vagyok biztos. Előre is köszönöm!)

Hány tanuló van az iskolában?
Ebből hányan tanulnak tovább?
Hány fiú és hány lány tanuló van?
Mennyi a továbbtanuló fiúk száma?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
Induljunk ki onnan, hogy a továbbtanuló lányok szám 620 fő.
Azt is tudjuk, hogy a lányoknak (L) csak 10%-a nem tanul tovább. Ez azt jelenti, hogy a lányok összlétszáma L-L*10%=L*(1-10%)=L*90%=620 fő => 620/0,9=689 fő (a képlet nem ad egész számú eredményt, de gyanítom, hogy a kerekítések miatt lehet ez az eltérés).
A fiúk és a továbbtanuló lányok (TL) aránya: TL/F=67% => F=TL/67%. A továbbtanuló lányok számát ismerjük (620), így F=620/67% => F=925 fő (itt sem lesz egész szám)
Így már tudjuk is, hogy az iskolába 689+925=1614 fő jár.
A továbbtanulók száma: 1614*82%=1323 fő, ebből 620 lány és 703 fiú.
Tehát a kérdésekre a következő válaszok születtek:
1614 fő jár az iskolába
1323 fú tanul tovább
925 fiú és 689 lány jár az iskolába
703 fiú tanul tovább
0