Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Az anyag mennyisége

Főoldal » Középiskola » Kémia
1337
a, Hány szénatom van 12 g tiszta szénben?
b, Hány mol oxigént (O₂) lélegzett be az, aki 1 000 000 000 000 000 000 000 000 = 10²⁴ db oxigénmolekulát lélegzett be?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
2
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
a) Ez az Avogadro számnak a definíciója: 12 gramm szénben van 6·10²³ darab szénatom.
Ezt nagyon jegyezd meg.
(Azért pont 12 gramm szénről van szó, mert a szénnek a relatív atomtömege 12.)

b) 1 mol egyszerűen azt jelenti, hogy 6·10²³ darab valami. 1 mol szén azt jelenti, hogy 6·10²³ darab szénatom, ez éppen 12 gramm szenet jelent. 1 mol csillag azt jelenti, hogy 6·10²³ darab csillag (nem tudom, van-e annyi a világegyetemben, talán igen).
1 mol oxigén (O₂) azt jelenti, hogy 6·10²³ darab O₂ molekula. Annak a duplája 12·10²³ = 1,2·10²⁴, annál kevesebb most a kérdés. Nevezzük x molnak:
x mol O₂ = x·6·10²³ darab O₂ = 10²⁴ darab O₂ = 10·10²³ darab O₂
x·6·10²³ = 10·10²³
Számold ki ebből x-et.
1