Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Matek egyenlet 12. osztály

Főoldal » Középiskola » Matematika
443
³√x³-3=x-9
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
Ennek így nincs értelme :) Vagyis nincs valós megoldása!
³ x³ =x!
x-3≠x-9 => 3≠9!

Ha esetleg a gyök jel kiterjed a -3-ra is, akkor már más a helyzet:
³ x³-3 =x-9 (emeljük harmadikonra mindkét oldalt)
x³-3=(x-9)³ (bontsuk fel a zárójelet)
x³-3=x³-27*x²+243*x-729
0=27x²-243x+726
0=9x²-81x+242
A másodfokú egyenletnek így sincs valós megoldása :(
1