Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Matek

Főoldal » Általános iskola » Matematika
512
Az a,b,c zérótól különböző természetes számok összege 221. Tudjuk, hogy az a szám kisebb mint a b szám, a c szám pedig 3-nap nagyobb mint a+b.
a). Igazold , hogy c=112
b). Mennyi a b legkisebb lehetséges értéke?
c). Hány (a,b) számpár teljesíti a feladat feltételeit?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Matematika

Válaszok

1
A következő egyenleteket lehet felírni:
I. a+b+c=221
II. a+b=c-3
II-t behelyettesítem I-be:
c-3+c=221 (összevonok)
2c-3=221 (mindkét oldalhoz hozzáadok 3-t)
2c=224 (mindkét oldalt osztom 2-vel)
c=112, és ezzel már válaszoltunk is a) kérdésre!
b)
Továbbá azt is tudjuk, hogy a+b=109 és a<b.
Mivel 109-t két szám összegeként a következők szerinti bontható fel: 1+108, 2+107...107+2, 108+1. Viszont tudjuk, hogy a<b, ezért b legkisebb értéke 55 lehet, és ekkor a=54!
c)
54 ilyen számpár lehetséges:
1, 108
2, 107
3, 106
...
52, 57
53, 56
54, 55
0