Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Fizika

212
Vákuumban, egymástól 1 m távolságban 4x10 a mínusz nyolcadikon C és 2x10 a mínusz nyolcadikon C töltéseket rögzítettünk.
a) Mekkora az eredő térerősség a kisebb töltéstől 20 cm távolságban?
b) Mekkora és milyen irányú erőhatás lép fel az előző feladat töltései között, ha 2,6 relatív permittivitású közegben vannak, ugyan akkora távolságban?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Fizika

Válaszok

1
a) Számold ki mindkét töltés térerősségét az adott pontban. Az egyiknél a távolság 0,8 m, a másiknál 0,2 m és persze a töltések is különbözőek. Ugye tudod, hogy mi a használandó képlet? Ha nem, nézd meg a könyvedben, de ha "nem találod", kérdezd meg tőlem.
Mivel azonos a két töltés előjele, ezért ha a kettő közé tennénk egy harmadik ugyanolyan előjelű töltés (próbatöltésnek szokták hívni), akkor azt az egyik jobbra, a másik balra taszítaná. Ezért az eredő erő a két erő különbsége lenne. Ugyanígy az eredő térerősség is ebben a pontban a két térerősség különbsége.

b) Azonos a töltések előjele, ezért taszítják egymást, ez adja meg az irányt. A nagyságot pedig a Coulomb törvény adja. Annak a képlete is benne van a könyvedben. Azt a képletet keresd, amiben a relatív permittivitás (`ε_r`) is benne van. Ha nem találod, szólj.

Ha elakadsz, írd meg, miben akadtál el.
0