Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Fizika

Főoldal » Középiskola » Fizika
522
Két egymástól 45 cm-re lévő, azonos nagyságú pontszerű töltések vákuumban 160 mikro N erővel vonzzák egymást. Mit mondhatunk a töltések nagyságáról és előjeléről?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Fizika

Válaszok

1
Vonzzák egymást, tehát ellentétes előjelűek.

A nagysághoz a Coulomb-törvényt kell használni: `F=1/(4 pi epsilon_0)*(Q_1Q_2)/d^2`

Most a két töltés egyenlő: `F=1/(4 pi epsilon_0)*(Q^2)/d^2`

A töltésre rendezve: `Q=dsqrt(4 pi epsilon_0 F)``=``0.45*sqrt(4 pi* 8.85*10^-12*160*10^-6)``~~``6*10^-8\text{C}``=``60\text{nC}`
0