Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Energiamegmaradás, Lendületmegmaradás

Főoldal » Középiskola » Fizika
604
Csatoltam a képet
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Fizika

Válaszok

1
Tökéletesen rugalmas az ütközés, tehát a golyók összes mozgási energiája az ütközés előtt és után megegyezik. Az ütközés előtt az első golyónak `2.25\text{J}` volt a mozágsi energiája, a másodiknak nulla, tehát az összeg `2.25\text{J}`. Az ütközés után a második golyónak `1/2*0.1*5^2=1.25\text{J}` mozgási energiája lett, tehát az elsőnek `2.25-1.25=1\text{J}` maradt. Az első golyó mozgási energiája ezek szerint az ütközés során `1/2.25=4/9` részére csökkent, a négyzetes függés miatt ez azt jelenti, hogy a sebessége `2/3` részére csökkent.

Ütközéskor nem csak az enriga, hanem az impulzus is megmarad:

`m_1 v_1+0=m_1*2/3v_1+0.1*5`

`(1-2/3)m_1 v_1=0.5`

`m_1 v_1=1.5`

Tehát az első golyó ütközés előtti energiája `2.25\text{J}`, impulzusa `1.5\text{kgm}/\text{s}`. Ebből van egy egyenletrendszerünk a sebességre és a tömegre:
`1/2m_1v_1^2=2.25`
`m_1v_1=1.5`

A második egyenletet behelyettesítve az elsőbe:
`1/2*1.5*v_1=2.25`

Ezt megoldva megkapjuk az ütközés előtti sebességet:
`v_1=3\text{m}/\text{s}`

Visszaszámolhatjuk a tömeget:
`m_1=1.5/3=0.5\text{kg}`

Az ütközés utáni sebesség:
`2/3v_1=2/3*3=2\text{m}/\text{s}`
Módosítva: 7 éve
1