Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Téglalap- Pitagorasz tétel nélkül

Főoldal » Középiskola » Matematika
801
Egy ABCD téglalap AC átlója 15 cm, AD = 9 cm. Mekkora a téglalap kerülete?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
Hát ha nem használhatjuk a Pitagorasz tételt, akkor megközelíteném a következő módon.
A téglalap átlói felezik egymást. Ha berajzoljuk a téglalapba az átlókat, akkor kapok egy olyan egyenlő szárú háromszöget, aminek az alapja 9, míg a két szára az átlók fele (7,5).
Erre a háromszögre felírnám a Heron képletet (T= s(s-a)(s-b)(s-c) , ahol s a félkerület)
T= 12(12-7,5)(12-7,5)(12-9)  => T= 729  =>T=27 (cm²)
Ennek a területnek a másik számítási módja: T=(AD*m)/2, ahol m az egyenlő szárú háromszög magassága (mit tesz Isten ez a hossz az AB oldal hosszúság fele).
27=(9*m)/2 => 54=9*m => m=6 => AB=12
Így a téglalap kerülete: K=2(9+12)=2*21=42 (cm)
0