Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Négyzetgyökös egyenletek

Főoldal » Középiskola » Matematika
1137
√x-6=0
√x-25=0
√x+64=0
√5-x+3=x
√x+2+1=2x
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
A, pipa, négyzetgyök, lenne
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

2
Felmerül a kérdés hogy pontosan mi van a gyök alatt, az a tag ami mellett van, vagy az egész bal oldal? Mert így például a 3. feladat nem oldható meg a valós számok halmazán...
0

√x=6 (mindkét oldal négyzetre emelve) x=36
√x=25 x=625
√x=-64 nincs megoldás, mert csak pozitív számból lehet négyzetgyököt vonni, és az eredménye pedig pozitív szám lesz.
√5=2*x-3 5=4*x^2-12*x+9 4*x^2-12*x+4=0 x1=0,38 x2=2,62
√x=2*x-3 x=4*x^2-12*x+9 4*x^2-13*x+9=0 x1=1 x2=9/4
1