Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Mi a határértéke?

Főoldal » Felsőoktatás » Matematika
589
lim ³√2 - ³√x / 2-x
x->2

A szorzattá alakítással van gondom.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Felsőoktatás / Matematika

Válaszok

1
Én a L'Hospital-szabállyal csinálnám:

`lim_(x->2) (root3(2)-root3(x))/(2-x)``=``lim_(x->2) (2^(1/3)-x^(1/3))/(2-x)``=``lim_(x->2) (-1/3x^(-2/3))/(-1)``=``lim_(x->2) (x^(-2/3))/3``=``lim_(x->2) 1/(3root3(x^2))``=``1/(3root3(4))``=``root3(2)/6`



Másik megoldás: bővítsük a törtet `root3(4)+root3(2x)+root3(x^2)`-tel, így a számláló `2-x` lesz.

`lim_(x->2) (root3(2)-root3(x))/(2-x)``=``lim_(x->2) ((root3(2)-root3(x))(root3(4)+root3(2x)+root3(x^2)))/((2-x)(root3(4)+root3(2x)+root3(x^2)))``=``lim_(x->2) (2-x)/((2-x)(root3(4)+root3(2x)+root3(x^2)))``=``lim_(x->2) 1/(root3(4)+root3(2x)+root3(x^2))``=``1/(root3(4)+root3(4)+root3(4))``=``1/(3root3(4))``=``root3(2)/6`
Módosítva: 7 éve
0