Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Matek

Főoldal » Középiskola » Matematika
759
melyek azok a négyjegyű számok amelyik osztható 2,3,5,7,13 mindegyikével?

mekkora annak a háromszögnek a legrövidebb magassága amelyiknek oldalai 3,4,5 cm?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

2
az 1. feladat megoldásai: 1365, 1820, 2275, 2730, 3185, 3640, 4095, 4550, 5005, 5460, 5915, 6370, 6825, 7280, 7735, 8190, 8645, 9100, 9555,
Módosítva: 7 éve
-1

Ez egy derékszögű háromszög, így szerencsénk van, mert csak az átfogóhoz tartozó magasságot kell kiszámolni. Hogy mitől derékszögű azt ellenőrizheted Pitagorasz tétellel. Vannak olyan számhármasok, melyek un pitagoraszi számhármasok. (https://hu.wikipedia.org/wiki/Pitagoraszi_sz%C3%A1mh%C3%A1rmasok_list%C3%A1ja) Érdemes néhányat (legalább a relatív prímeket) megtanulni.
Tehát ha behúzzuk az átfogóhoz tartozó magasságot, akkor ott keletkezik két derékszögű háromszög. Az egyikben az oldalak a következők: 3, x, m (mint keresett magasság), a másik háromszögben 4, (5-x), m!
I. 3²=m²+x²
II. 4²=m²+(5-x)²
II-ből kivonom I-t
4²-3²=(m²+(5-x)²)-(m²+x²)
7=m²+25-10x+x²-m²-x²
7=25-10x
10x=18
x=1,8 => m=2,4 (cm)
1