Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Fény és hang terjedési sebesség kiszámolása

Főoldal » Középiskola » Fizika
1350
Mennyi idő alatt érkezik hozzánk a tőlünk 2km távol keletkező villám fénye, illetve hangja?
A fény terjedési sebessége 3·10⁸m/s
A hang terjedési sebessége 340m/s
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Fizika

Válaszok

1
2 km = 2000 méter, így csak az a kérdés, hogy mennyi idő alatt teszik meg ezt a távot.

Tudjuk, hogy t=s/v, így:

Fény esetén: t=2000/(3*10⁸)=(2/3)*10-5 másodperc, igény szerint kerekíthető. Ha normálalakban akarjuk megadni, akkor (20/3)*10-6

Hang esetén: 2000/340 = 100/17 másodperc, igény szerint kerekíthető ez is. Mivel a 100/17 értéke 1 és 10 közé esik, ezért ennek ez a normálalakja.
0