Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Dróthajlítás

Főoldal » Felsőoktatás » Matematika
1564
Egy 1 m hosszúságú drótból hajlíts maximális területű derékszögű háromszöget.


(Közgadász szinten kellene)
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Felsőoktatás / Matematika

Válaszok

1
Legyen a két befogó hossza a és b, ekkor az átfogó hossza Pitagorasz tételéből  a²+b² . Mivel 1 méter hosszú drótunk van, ezért a kerület 1 méter, így ezek összege is:

a + b +  a²+b²  = 1

Rendezés után a következőt kapjuk:

http://www.wolframalpha.com/input/?i=a+%2B+b+%2Bsqrt(a%C2%B2%2Bb%C2%B2)+%3D+1

Most vegyük azt, hogy b=(2a-1)/(2a-2), tehát a két befogó hossza a és (2a-1)/(2a-2).

Tudjuk, hogy derékszögű háromszög esetén T=(a*b)/2, most T=(a*(2a-1)/(2a-2))/2, és ennek kell a maximuma.

Innen már be tudod fejezni?
0