Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Skaláris szorzat

Főoldal » Középiskola » Matematika
477
Határozza meg az a(-1,4) és b(2,-4) vektorok által bezárt szöget!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
Korábban már volt hasonló kérdés! Például: https://ehazi.hu/q/8822/ (köszönet szzs-nek és Rantnad-nak)
De a lényeg:
a*b=|a|*|b|*cos(γ)
a*b=((-1)*2)+(4*(-4))=-2-16=-18
|a|= (0-(-1))²+(0-4)² =>|a|= 1+16 => |a|= 17 
|b|= (0-2)²+(0-(-4))² =>|b|= 4+16 => |b|= 20 
Tehát már csak cos(γ)-t kell kiszámolni:
-18= 17*20 *cos(γ)
-(18/ 340 )=cos(γ)
cos(γ)=-0,9762
γ=167,47°=167°28'16,2"
0