Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Síkra merőleges egyenes- feladat- VIII. osztály

405
Hálás lennék ezeknek egy részletes megoldására

1.. Az ABCD egyenlő szárú trapézban (AB||DC) alapjai 15 cm és 19 cm, m(A)=60⁰. A trapéz BC ferde oldala az α síkban van. Az AD szár meghosszabítása az α síkotaz E pontban metszi.Számítsd ki a BC és CE szakaszok hosszát.

2. Egy 15 cm hosszúságú és 5 7  cm szélességű téglalap síkjára merőlegest állítunk az egyik csúcsban, amelyen felvesszük az M pontot, 15 cm távolságra a téglalap síkjától. Számítsátok ki az M pont és a téglalap csúcspontja közötti távolságot!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
1)
Itt valójában nem megyünk ki a síkból! A BC oldal meghosszabbítása mind az α síkban van, és ezen a vonalon metszi ugyanis az AD az α-t. Vagyis ez egy sima síkbeli feladat: hol metszi AD és BC meghosszabbítása egymást? Számold ki, remélem, menni fog. Ha nem, szólj, hogy hol akadtál el.

2)
Ezt rakd ki magad előtt a füzeteddel és rá merőlegesen (függőlegesen) a ceruzáddal. Az a kérdés, hogy a ceruza hegye milyen messze van a füzet sarkaitól. Mind a 4-től. Amelyik csúcspontra állítottad merőlegesen, attól persze pont 15 centire van, mert ilyen hosszú a "ceruza" mármint az M pont (a "ceruza hegye") ilyen magasan van.

A többi távolsághoz a Pitagorasz tételt kell használni, hisz csupa derékszögű háromszögek vannak. A legmesszebbik csúcsponthoz kétszer is kell a Pitagorasz, egyrészt a négyzet átlójának kell a hossza, utána meg kell egy másik Pitagorasz a síkból kimenve. Számold ki.
0