Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Kémia számolások

Főoldal » Felsőoktatás » Kémia
1082
1.Hány cm3 102 kPa nyomású, 11 C hőmérsékletű H2 gáz fejlődik 0.555 g Na híg sósavban való feloldásakor?
2.Hány cm3 térfogatú normál állapotban a CO2 gáz, ami 0.450 g éri-alkohol (C2H6O) elégetésekor keletkezett?
3. Hány MOL KBr-ra és hány gramm vízre van szükség 300 g 18 tömegszázalékos oldat készítéséhez?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Felsőoktatás / Kémia

Válaszok

3
1)
Ha felírod a képletet, jól látszik belőle, hogy feleannyi mól H₂ képződik, mint Na. 1 mól Na 23 gramm (relatív atomtömeg), tehát neked 0.555/23 mól Na-od van. Ez azt jelenti, hogy 0.555/23/2 mól H₂-ed van, aminek a tömege 0.024 gramm. A hidrogéngázod sűrűségét az ideális gázok képletéből tudod kiszámolni (feltételezem ideális gázról van szó) (https://www.ajdesigner.com/idealgas/ideal_gas_law_density.php ; itt a képlet és egy számológép is, a hidrogéngáz állandóját kinézheted internetről, vagy függvénytáblából).
Az eredmény 8.7 * 10^-5 g/cm³. Ezzel elosztod a tömegedet (V = m/ró), és megkapod, hogy a gáz térfogata kb. 276 cm³.
1

2)
Nem tudom mi az az éri-alkohol, a képletből feltételezem etanolra gondoltál.
C₂H₅OH + 3 H₂ = 2 CO₂ + 3 H₂O
1 mól etanol (46 g) égetésekor 2 mól széndioxid (88 g) keletkezik. 0,45 g etanol égetésekor 0,86 g széndioxid keletkezik. A CO₂ sűrűsége normál állapoton 1,98 * 10^-3 g/cm³. Az előző képlet alapján kb. 434 cm³ széndioxid keletkezik.
0

3)
A 18 tömegszázalékos oldatban az oldat tömegének 18 százaléka az oldott anyag tömege, azaz 300g * 18/100 = 54 g KBr-unk van. A KBr 1 móljának tömege 109 g, tehát kb. 0,5 mól van belőle az oldatban. A vízből a maradék, azaz 246 g van. A víz 1 móljának tömege 18 g, így ebből 13 és 2/3 mól van.
1