Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Fizika, hőtan, rövid magyarázattal(utolsó)

Főoldal » Középiskola » Fizika
1618
Egy függőleges állású, súlytalan dugattyúval ellátott henger alapterülete A=0,5 dm2. A levegőoszlop hossza h=30cm. A dugattyúra egy m=6,24kg tömegű vashengert helyezünk. Mennyit süllyedt a dugattyú, amikor újra egyensúlyba kerül? A hőmérséklet kezdetben és a végállapotban azonos. A külső légnyomás 100kPa.
Előre is köszönöm!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
sos, fizika, hőtan
0
Középiskola / Fizika

Válaszok

1
Mivel a dugattyú súlytalan, és minden nyugalomban van, a gáz kezdeti nyomása megegyezik a külső nyomással, azaz `p_1=100\text{kPa}`. Ezután `F=62.4\text{N}` súllyal terheljük meg a dugattyút. Ez `p=F/A``=``(62.4\text{N})/(0.5\text{dm}^2)``=``(62.4\text{N})/(0.005\text{m}^2)``=``12480\text{Pa}` túlnyomást jelent, vagyis a gáz nyomása `p_2=112480\text{Pa}` lesz. A hőmérséklet azonos, tehát használhatjuk a Boyle-Mariotte-törvényt:

`p_1 V_1=p_2 V_2`

`p_1*A*h_1=p_2*A*h_2`

`p_1*h_1=p_2*h_2`

`h_2=(p_1*h_1)/p_2=(100000*30)/112480~~26.7\text{cm}`

Tehát a dugattyú most 26,7 cm-nél áll, azaz 3,3 cm-t süllyedt.
1