Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Fizika, hőtan, rövid magyarázattal

Főoldal » Középiskola » Fizika
2648
Egy könnyen mozgó dugattyúval elzárt 0,8 dm^2 alapterületű hengeres edényben 0°C hőmérsékletű, 4 dm^3 térfogatú ammóniagáz van. Melegítés hatására a dugattyú 5cm-t elmozdul. Mekkora a felmelegített gáz hőmérséklete? (A gázt tekintsük valódinak!)
Köszönöm a választ előre is!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
fizika, hőtan
0
Középiskola / Fizika

Válaszok

1
A dugattyúban lévő gázoszlop kezdeti magassága `h_1=V_1/A=(4\text{dm}^3)/(0.8\text{dm}^2)=5\text{dm}`. A végállapotban a dugattyú 5 cm-rel magasabban van, vagyis a gázoszlop magassága `h_2=5.5\text{dm}`, térfogata pedig `V_2=Ah_2=0.8*5.5=4.4\text{dm}^3`. A kezdeti hőmérséklet `T_1=0\text{°C}=273\text{K}`, a kérdés a `T_2` végső hőmérséklet. Mivel könnyen mozgó dugattyúról van szó, a nyomás végig állandó, tehát használható az első Gay-Lussac-törvény:

`V_1/V_2=T_1/T_2`

`T_2=T_1 V_2/V_1=273*4.4/4~~300\text{K}~~27\text{°C}`
1