Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Fizika, hőtan, rövid magyarázattal, köszi!!

Főoldal » Középiskola » Fizika
2616
Egy tornaterem levegőjének hőmérséklete 0°C . A terem 15°C -ra való felfűtése során a nyílászárókon távozó levegő térfogata 50m³. Mekkora a tornaterem magassága, ha az alapterülete 200 m2?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
sos, fizika, hőtan
1
Középiskola / Fizika

Válaszok

1
A levegő kezdetben `T_1=0\text{°C}=273\text{K}` hőmérsékletű, aztán felmelegszik `T_2=15\text{°C}=288\text{K}`-re. Jelöljük a tornaterem magasságát `h`-val, alapterületét `A`-val! A vizsgált levegőmennyiség kezdeti térfogata a tornaterem térfogata: `V_1=A*h`. A felfűtés során ez a levegő kitágul, és az a rész, ami nem fér be a terembe, elszökik. Tehát a levegő felfűtés utáni végső térfogata `V_2=A*h+50[\text{m}^3]`.

A vizsgált levegő nyomása és mennyisége állandó, ezért használható az első Gay-Lussac-törvény:

`V_1/T_1=V_2/T_2`

`(Ah)/T_1=(Ah+50)/T_2`

`(200h)/273=(200h+50)/288`

`(200*288)/273 h=200h+50`

`((200*288)/273-200) h=50`

`h=50/((200*288)/273-200)=4.55\text{m}`
2