Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Hogy kell kiszámítani?

Főoldal » Középiskola » Fizika
4590
Egy személygépkocsi a sebességét 15s alatt 5m/s-ról 20m/s-ra növeli.
a) Mekkora a gyorsulása?
b) Mekkora utat tesz meg a mozgás ezen időszakában?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
Fizika, idő, gyorsulás, út, sebesség
0
Középiskola / Fizika

Válaszok

1
Mivel egyenes vonalú egyenletesen gyorsuló mozgásról van szó, a = Δv/Δt képlettel könnyen ki tudjunk számolni a gyorsulást Δv = v₂ - v₁ = 20-5 = 15. (15 m/s)/ 15s = 1 m/s²

Az utat a sebesség ∼ idő grafikon alatti terület kiszámolásával könnyen megkaphatjuk. Ez esetben ez egy trapéz. Ennek a területe matekóráról (a+c)*m/2 , ahol a és c a két alap , és m a távolságuk, azaz a trapéz magassága. Most a és c v₁ és v₂, m pedig Δt, azaz az út (5+20)*15/2 = 187.5 méter.
Módosítva: 7 éve
1