Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Kérlek segíts.sürgős

Főoldal » Általános iskola » Matematika
716
Valahány egymást követő természetes szám egyike a 2018.A számok összege osztható 17-tel.Határozd meg a legkisebb ilyen összeget!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Matematika

Válaszok

1
Ez tényleg általános iskolás feladat? Akkor próbálgatással lehet megoldani...

2018 : 17 = 118, marad 12
Ha vennénk az eggyel kisebb számot (2017), annál 11 maradna. A kettő összegénél 11+12 = 23 maradna, de az már több 17-nél, tehát mégse 23, hanem csak 23-17=6 maradna.
2016 még eggyel kevesebb, ott 10 marad. A három összegénél már 10+6 = 16 a maradék.

Ha fordítva próbálkozunk:
2019 maradéka 13, 2018+2019 maradéka ezért 12+13=25, ami nagyobb 17-nél, tehát 25-17=8 marad.

Na kicsit többet kell próbálkozni, írjuk fel a maradékokat több számnál is:
2023 → 0
2022 → 16
2021 → 15
2020 → 14
2019 → 13
`bb"2018"` → 12
2017 → 11
2016 → 10
2014 → 9
2013 → 8
2012 → 7
2011 → 6
2010 → 5

Ezekből kellene olyan sorozatot találni valamitől valameddig, amiknek az összege 17 többszöröse...

Hát, nem lehet semmi okosságot kitalálni, ki kell próbálni mindent.
2018-tól visszafelé 2011-ig:
12+11 → (23) 6
6+10 → 16
16+9 → (25) 8
8+8 → 16
16+7 → (23) 6
6+6 → 12
12+5 → (17) 0 !!!! találtunk egyet.

Vagyis 2011+2012+...+2018 osztható 17-tel. Ez 8 egymást követő szám.

Ha próbálkozunk még, lehet mást is találni:

2015+2016+...+2023 is osztható. Ez 9 egymást követő szám, tehát ez nem lehet a legkisebb.

2017+2018+...+2025 is osztható. Ez 8 egymást követő, de nagyobbról kezdődik, ez se kisebb.

Szóval az első volt a legkisebb.
0