Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Kérlek segítsetek!

Főoldal » Középiskola » Fizika
2545
Egy autós a 6-os főútvonalon 40 percig
90 km/h sebességgel halad,majd utolér egy 72 km/h sebességgel haladó teherautót. 15 percig nem tudja megelőzni,így követi azt.
Kérdések:
a,Mekkora az összes megtett út?
b,Mekkora az autó átlagsebessége a mozgás teljes ideje alatt?
A válaszokat előre nagyon köszönöm! :)
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
1
Középiskola / Fizika

Válaszok

1
Ugye azt tudjuk, hogy út=idő szorozva a sebességgel.
Tehát az autó ment egyszer 40percig 90 km/h-val => 40perc=2/3 óra => 90km/h*2/3h=60 km!
Majd megyünk 15 percig (1/4 óra) 72 km/h-val => 72 km/h*1/4h=18km!
Így összesen 78 km ment az autó 55 perc alatt.
átlagsebesség=(összes megtett út)/(megtételéhez szükséges idő)=78km/(11/12h)=71,5 km/h
2