Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Szöveges feladat

Főoldal » Általános iskola » Matematika
2635
Sziasztok! :)
Hogyan kell megoldani az alábbi feladatot?

Hány éves most János, ha 5 év múlva háromszor olyan idős lesz, mint 15 évvel ezelőtt volt?

Köszönöm szépen előre is a segítséget!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Matematika

Válaszok

1
Nem tudom, hogy hányadikos vagy az általánosban.
De kezdjük az elején. Hány éves most János? Nem tudjuk, ezért én elnevezem ezt a számot x-nek.
Mit mond a feladat? 5 év múlva háromszor olyan idős lesz, mint 15 évvel ezelőtt volt.
5 év múlva hány éves lesz? x+5! Hány éves volt 15 évvel ezelőtt? x-15! Azt is elmondja a feladat, hogy az 5 évvel későbbi életkorát 3-mal osztva megkapjuk a 15 évvel korábbi életkorát.
Tehát így néz ki az egyenletünk:
(x+5)/3=(x-15) Mivel az egyenlőség akkor áll fenn minden esetben, ha mindkét oldalt hasonló módon módosítom! Ezért mindkét oldalt megszorzom 3-mal.
(x+5)=3(x-15) Felbontom a zárójeleket
x+5=3x-45 mindkét oldalból elveszek x-t és mindkét oldalhoz hozzáadok 45-t
5+45=2x
50=2x mindkét oldalt elosztom 2-vel
25=x
János most 25 éves.
Öt év múlva 30 lesz, és 10 volt 15 évvel ezelőtt!
1