Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Szöveges problémák másodfokú egyenlettel

Főoldal » Középiskola » Matematika
841
Sziasztok! A matek házival van problémám, ugyanis nem voltam itt, amikor tanulták a többiek.
Mivel angolul tanulom a matekot, bocsi, ha nem pontos, vagy nem érthető a feladat. (lent csatolom)

1. Melyik konvex sokszögnek van 25-tel több átlója, mint az oldalának?
2. Milyen típusú konvex sokszögnek van összesen 17 oldala és 47 átlója?
3. 25 ember érkezik egy megbeszélésre, és mindenki kezet fog mindenkivel. Hány darab kézfogás történt összesen?

Köszönöm előre is a válaszokat! :)
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
matek, másodfokú, szöveges, probléma
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
Egy n oldalú konvex sokszögnek n(n-3)/2 Ezt a képletet úgy akpod meg hogy minden csúcsból n-3 átlót tudsz húzni. (saját magába és a két szomszédos csúcsba nem tudsz). n csúcsból tehát n(n-3) átlót tudsz húzni, de ekkor mindegyiket kétszer számoltad, ezért kell elosztani 2-vel.
n(n-3)/2=25+n
n^2-3*n=50+2*n
n^2-5*n-50=0 Másodfokú egyenlet megoldóképletéből x1=-5, x2=10, de csak a pozitív szám megengedett megoldás, ezért a konvex sokszögnek 10 oldala van.

A második feladatot nem igazán értem, hogy mit szeretne, mert egy 17 oldalú sokszögnek 119 átlója van. Megnéztem az angol szöveget, és szerintem is jól fordítottad.

1. ember 24 emberrel fog kezet (saját magával nem tud)
2. ember 23-mal fog kezet (25- önmaga, és az 1. ember, akivel a kézfogását már megszámoltuk)
és így tovább a 3. ember még 22 ember fog kezet stb..
Összesen: 24! kézfogás történt
0