Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

8.-os kémia

Főoldal » Általános iskola » Kémia
748
1kg 20 c% NaOH 49 c% H2SO4 oldatot öntünk
a.) Mennyi H2SO4-re van szükség a NaOH mennyiség semlegesítéséhez?
b.) Határozd meg a reakció termékek mennyiségét molban és g-ban kifejezve!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Kémia

Válaszok

1
A reakcióegyenlet: `2\text{NaOH}+\text{H}_2\text{SO}_4 -> \text{Na}_2\text{SO}_4+2\text{H}_2\text{O}`


a)

1 kg 20%-os NaOH oldatban 200 g NaOH van. A NaOH moláris tömege 40 g/mol, tehát most 200/40=5 mól NaOH van. A reakcióegyenlet szerint feleennyi, azaz 2,5 mól H2SO4-re van szükség. A H2SO4 moláris tömege 98 g/mol, tehát 2,5*98=245 g H2SO4 kell. De ez csak a tiszta kénsav tömege, nekünk 49%-os oldatunk van, azaz az oldat tömege 245/0,49=500g, azaz pont fél kiló.


b)

A reakcióegyenletből leolvasható, hogy nátrium-szulfátból 2,5 mól, vízből pedig 5 mól keletkezik. A nátrium-szulfát moláris tömege 142 g/mol, a vízé 18 g/mol. Tehát nátrium-szulfátból 2.5*142=355 g, vízből 5*18=90 g keletkezik (plusz ott lesz még az a víz, ami az eredeti oldatokban benne volt). Ellenőrzésképp megnézhetjük, hogy teljesül-e a tömegmegmaradás: `200+245=355+90`, stimmel.
1