Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

8.-os kémia

Főoldal » Általános iskola » Kémia
595
3,65 g HCl reakcióba lép Mg-al melynek során MgCl és H2 keletkezik
a.) Írd fel a reakció egyenletét!
b.) Mennyi a H2 és HCl molekulatömege?
c.) Hány g és hány mol H gáz keletkezett?
d.) Hány g és mol MgCl keletkezett?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Kémia

Válaszok

1
Nem MgCl, hanem MgCl₂

a)
`Mg+2HCl=MgCl_2+H_2`
A bal oldalon így minden egyes atomból ugyanannyi van, mint a jobb oldalon. Ellenőrizd.

b)
A molekulatömegek:
`M(H_2)=2·1\ g/(mol)`
`M(HCl)=1+"35,5"\ g/(mol)`
A periódusos táblában kellett megnézni ezeket.

c)
Mivel 1 mol HCl tömege 36,5 g, és most 3,65 g HCl volt a reakcióban, ami tizedannyi, az éppen 0,1 mol HCl. A reakcióegyenlet szerint 2 mol HCl hatására 1 mol H₂ keletkezik, vagyis feleannyi, ezért most `"0,1"/2mol="0,05"\ mol\ H_2` keletkezik.
Mivel 1 mol H₂ tömege 2 gramm, ezért 0,05 mol tömege 0,1 g.

d)
A reakcióegyenlet szerint ugyanannyi mol `MgCl_2` keletkezik, mint `H_2`, vagyis 0,05 mol.
`M(MgCl)="24,3"+"35,5"\ g/(mol)`
vagyis 1 mol MgCl tömege 59,8 gramm, ezért 0,05 mol tömege ennek a huszad része, kerekítve 3 gramm.
0